FC Utrecht trainingen voor chronisch zieke kinderen
Het lijkt zo vanzelfsprekend: kinderen sporten en bewegen, dat is immers leuk en gezond. Maar wat als een kind chronisch ziek is? En vaak in het ziekenhuis ligt? Voor veel kinderen is het vanwege een beperking of ziekte niet mogelijk om deel te nemen aan regulier sportaanbod. FC Utrecht is daarom in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Ubuntu Sport, de organisator van de FC Utrecht Experience, gestart met een sportprogramma voor chronisch zieke kinderen. Door wekelijks in hun eigen tempo te sporten wordt de conditie verbeterd. Dit heeft een positief effect op hun fitheid, motoriek, zelfvertrouwen en sociaal leven.
Ongeveer één op de zeven kinderen heeft een chronische ziekte, waardoor deze kinderen vaak een verminderde conditie hebben. Zij kunnen daardoor niet mee met hun leeftijdsgenoten tijdens reguliere sporttrainingen, bijvoorbeeld bij de plaatselijke voetbal-, hockey- of volleybalvereniging. Trainers hebben vaak niet de tijd, kennis en kunde om hen de aandacht te bieden die zij nodig hebben om de achterstand in te halen.
Sinds mei van dit jaar trainen kinderen van zeven tot en met elf jaar, patiënten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), wekelijks op Sportcomplex Zoudenbalch, pal naast Stadion Galgenwaard. De trainingen worden geleid door een ervaren voetbaltrainer van de FC Utrecht Experience. De trainer heeft met de artsen de medische situatie besproken en stimuleert de kinderen tijdens de trainingen, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van elk kind.
Anchor
Maak het verschil en word donateur!
De wekelijkse trainingen hebben Esther en haar teamgenoten veel plezier en conditie gebracht. Er zijn helaas nog veel chronisch zieke kinderen die de kracht van sport nog niet ervaren. Met jouw donatie maak jij dit mogelijk.
Voor elke €5,- kunnen wij een chronisch ziek kind een uur laten bewegen en dragen we al bij aan de opbouw van de conditie, zelfvertrouwen en sportplezier. Als je kiest voor een maandelijkse donatie, laat je elke maand weer chronisch zieke kinderen sporten.
- Een maandelijkse donatie kun je altijd eenvoudig opzeggen
- De hoogte van het bedrag kun je gemakkelijk online wijzigen
Onze partners
In de projectgroep zijn dr. Marije Bartels (kinderarts), dr. Johannes Noordstar (onderzoeker) en dr. Erik Hulzebos (inspanningsfysioloog) namens het WKZ aangesloten. Zij hebben kinderen met een afweerstoornis of Sikkelcelziekte gestimuleerd om mee te doen. Aan het project hebben zij een wetenschappelijk onderzoek gekoppeld, waarmee zij vooraf en na 10 weken de effecten van de trainingen hebben gemeten, op het gebied van fitheid, motoriek, fysieke activiteit, zelfbeeld en sociale acceptatie.
Nike Community Impact Fund steunt projecten die kwetsbare jongeren aanmoedigen om hun volledige potentieel te bereiken door middel van sport en spel. We zijn blij te kunnen melden dat FC Utrecht Experience via het Nike Community Impact Fund financiële steun heeft ontvangen voor het leveren van spel, sport en lichaamsbeweging ter bevordering van een actieve en inclusieve gemeenschap.
De FC Utrecht Experience is een initiatief van de FC Utrecht samen met Ubuntu Sport en organiseert leuke en leerzame voetbalevenementen ter bevordering van plezier, ontwikkeling en prestatie van jeugdspelers én jeugdtrainers in de regio Utrecht. Ubuntu Sport is de sportacademie die tot doel heeft met sport de ontwikkeling van ‘Sports & Life Skills’ bij kinderen te stimuleren.